Fietsgebied Mallorca

Mallorca

Mallorca behoort tot een van de top gebieden om te gaan fietsen. Het milde klimaat, de goede en rustige wegen, de diversiteit aan routes en dat in een prachtig decor zorgt voor een ideale bestemming. In Mallorca kan je klimmen en vlak rijden en dat het hele jaar door.

Klimmen

De meeste cols vind je in het noorden bij het Tramuntana gebergte, dat van west naar oost loopt. De noordelijke kustweg is werkelijk imposant, je rijdt daar vaak op hoogte langs de kust met prachtig uitzicht over de Middelandse zee. De cols gaan hier tot ongeveer 400 a 800m hoog, de hoogste col is de Puig Major met een hoogte van 871m. De klimmen zijn wat korter in vergelijking met de Alpen en minder stijl, dat maakt dit gebied zo toegankelijk en prettig voor veel fietsers.

Bekende cols in de omgeving

Naam Lengte Gem. stijging
Coll de sa Batalla 15 km 3,5%
Coll de Femenia 14 km 3,4%
Coll dels Cals Reis 10 km 7,0%
es Verger 4 km 8,0%
Alto de Puig Major 15 km 5,9%
Talaia d’Albercutx 6 km 6,2%
Coll de Honor 7 km 5,3%

Vlak rijden

Dat kan bijna overal op Mallorca. Alleen bij de noordwest hoek (Paquera – Andtrax) heb je wat meer reliëf maar daar zijn de hellingen vrij kort en komen ook niet snel boven de 6% dus kan je ook nog steeds prima losrijden. Het midden van Mallorca en de oostkant met plaatsen als Alcudia en Arta staan wat meer bekend om de rustige en vlakke wegen.

Klimaat

Het hele jaar door fietsen….. In de winter zal je zeer waarschijnlijk op pad gaan met arm- en beenstukken plus windjack, de dag temperatuur ligt op gemiddeld 15 graden. Het is relatief droog waardoor je hier uitstekend een winter training kan plannen. Het voorjaar (maart t/m mei) is de beste periode om te fietsen. De frisheid is uit de lucht en het is ook nog niet te warm. Vanaf juni en zeker in de zomer maanden moet je rekening houden met warm tot hete dagen. Ook in het najaar (september en oktober) is het weer hoog seizoen op fietsgebied.