Fietstrainingen Mijnfietstrainer.nl

Fiets je graag en zou je sterker willen worden op de fiets, maar weet je niet hoe je moet trainen? Of mis je de gezonde ‘dwang’ van een trainer, of trainingsgenoten? Of vind je het simpelweg leuk om met een groep te trainen? Dan zijn de avondtrainingen van Mijnfietstrainer iets voor jou. Vanaf volgende week start de voorjaarscursus, 10x trainen op een doordeweekse avond.

Technisch en tactische skills komen aan bod, denk aan rijden in een groep, waaierrijden, doordraaien, demareren etc. Je fysieke capacitet krijgt natuurlijk ook een boost met behulp van opdrachten als stevig klimmen, tijdrijden, sprintjes en ‘up tempo’ rijden in kleine groepjes. We bieden 3 niveaus, zowel voor heren als dames, dus je vindt altijd een groep op jouw sterkte. Trainers zijn zelf wielrenner, zijn opgeleid en hebben veel ervaring met het geven van wielertrainingen.

Geef je nu nog op, er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar! Wel handig als je uit midden Nederland komt, startlocatie is Zeist / Driebergen.

Aanmelden kan via: http://www.mijnfietstrainer.nl/trainen-op-niveau/

Klim-daal clincs Posbank en Zuid-Limburg

Chalet Beyond en Mijnfietstrainer.nl organiseren dit voorjaar 2 klim-daalclinics voor startende en lichtgevorderde fietsers in de bergen. We leren je de fijne kneepjes van het klimmen waardoor dat je beduidend makkelijker afgaat. En ook voor het dalen nemen we de juiste houdings- en remtips door zodat je met meer vertrouwen de afdalig in schiet. Super handig als je voor een eerste keer naar de bergen wilt gaan!

De eerste clinic vindt plaats op zaterdag 20 april bij de Posbank. Prachtige fietsregio natuurlijk met een paar mooie stevige klimmen. De tweede clinic houden we in Zuid-Limburg op zaterdag 1 juni. Bij beide clinics starten we met een theoretische sessie, ondersteund met een introductie film en daarna brengen we dat natuurlijk in de praktijk. Op de Loorberg, Camerig en de Cauberg gaan we de juiste oefeningen doen waar je persoonlijke fedback krijgt op jouw skills. De dag sluiten we af met een evaluatie en een complete lunch.

Meer lezen over deze clinincs? Kijk op http://www.mijnfietstrainer.nl/klimclinics/

10% korting bij reseveringen vóór 5 april, code woord: CB-MFT clinics 2019

Trainingstips: Cadans / RPM / Beentempo….. 

Verschillende woorden maar we bedoelen allemaal hetzelfde, hoeveel omwentelingen maak je per minuut met je benen (links en rechts). We kennen 3 verschillende beentempo’s, een lage omwenteling (60-80rpm), een gemiddeld beentempo (80-100rpm) en een hoog beentempo (100-120 of nog hoger als je bijvoorbeeld aan baanwielrennen doet).

Iedere wielrenner heeft een eigen beentempo (voorkeur of comfort zone als je het zo wilt noemen). Voor de meeste fietsers ligt dat tussen de 85-95rpm. Bij de ‘stoempers’ ligt dat aan de onderkant (80-85rpm) en bij de ‘flyers’ ligt dat aan de bovenkant (95-100rpm). Vaak wordt de voorkeur bepaald door het vezeltype (weefsel van spier) van de persoon. We kennen voor het gemak 2 vezeltypes (eigenlijk 3), een langzame vezeltype (type I) en een snelle vezeltype (type II). Vezeltype I hoort bij een duursporter en die persoon zal meestal in een hoge cadans rijden, minder op kracht, meer op souplesse en lang vol kunnen houden. Vezeltype II is wat krachtiger (sprinter types) en die zal gemiddeld in een wat lagere cadans rijden. Een lage cadans vraagt immers meer kracht, een hogere cadans vraagt wat meer van het cardiovasculaire systeem (hart-long).

Er bestaat niet geen goede of foute cadans, wel is het zo dat een bepaalde cadans voordelen heeft. Bijvoorbeeld bij een klim is het handig wat zwaarder te kunnen trappen. Er is immers meer weerstand dan bij vlak rijden, het beentempo zal dus wat omlaag gaan. Als je een lange duur rit gaat maken is het handig om zo lang mogelijk ‘soepel’ te blijven rijden. Over het algemeen is de kracht component eerder moe dan je algehele conditie. Hier zit meteen de reden in waarom we beiden trainen. Het kunnen rijden met een lage cadans (meteen een kracht prikkel) en het kunnen rijden op souplesse (meteen een trainingsprikkel voor aansturing van zenuwstelsel) en goed voor de motoriek.

Meer lezen over cadans:  https://www.zijwielrent.nl/groot-of-klein-verzet-wat-is-beter/