Last van een winter fiets dip?

Last van een winter fiets dip?

De fiets is bij mij nooit ver weg. Ik heb (bijna) altijd wel zin om te sporten. Sport is verslavend toch?! Ik moet meer mijn best doen om een rustdag in te bouwen dan 7, op de 7 dagen te sporten. Een dagje niet is ook wel gezond. Maar eerlijk is eerlijk, de temperatuur, de korte dagen in de winter, de hoeveelheid neerslag, heeft wel wat invloed op mijn mood en dus ook op het (buiten) fietsen.

Hoe zit dat bij jou? Heb jij last van een winter dip? Vind jij het moeilijk de training op te pakken? Uit ervaring heb ik wel wat tips. Intrinsieke motivatie is natuurlijk het makkelijkst. Je denkt niet eens na, je doet gewoon. Je bent al aan het fietsen voordat je het door hebt. Maar oké het gaat -in de winter- niet altijd zo vlotjes. Los van de mood heb je te maken met de al genoemde omstandigheden en ook deze periode van het jaar, wat is het beste om te doen in deze periode?

Tip 1: Ik hou van afwisseling, niet altijd op de weg, maar ook lekker het bos in. Ik heb ook wat keuze, in de schuur staat een mtb, gravelbike, roadbike en een tijdritfiets. De enige uitdaging vor mij is binnen trainen. Ik ben geen binnen mens, ik ben ook niet een game (schermpje) type, dus Zwift, hoe mooi het er ook uitziet, is niet aan mij besteed. Toch heb ik een winter lidmaatschap bij de lokale sportschool. Ik weet hoe effectief binnen trainen is en soms is het ook gewoon te grijs, te nat.

Tip 2: maak een mooi (klein) avontuur van je fietstraining. Ga eens naar een andere omgeving om te fietsen, duik het bos in, ga verdwalen, kijk niet teveel op je metertje en de tijd en kilometers vliegen voorbij. Dit zijn de wat langere duurtrainingen, die ook nog eens handig zijn om in deze periode te doen. De moter groot maken en belastbaar worden voor het voorjaar.

Tip 3: zondagochtend fiets je natuurlijk met je maten. Gezellig starten met een kop koffie (of een stopje onderweg), handjes op het stuur, bijkletsen en plannen maken. Ook dan gaan de km’s een stuk makkelijker en je kan elkaar ook nog eens uitdagen. Niks mis mee, om eens niet in je comfort zone te rijden. En doe eens gek, waarom alleen op zondagochtend? Waarom niet ook een woensdagmiddag of vrijdagochtend prikken voor een tourtje? (Tip 4). Tuurlijk er moet gewerkt worden, maar vergeet de gezonde fitale jou niet. En in Nederland is de kans toch al groot dat je niet full-time werkt, dus die tijd kan je maken.

Tip 4: voor de mannen met ambitie (bijvoorbeeld een uitdagende Gran Fondo) en de avonturiers onder ons, pak een midweek of weekend lang fietsen. Drie of vier dagen duurritten maken achter elkaar doet wat met de conditie. Ook met de benen, maar na een paar dagen rust ben je weer de oude, met een stukje belastbaarheid erbij. Einde winter, het vroege voorjaar is daar een super periode voor. Zelf kon ik niet wachten en heb dat afgelopen week al gedaan. Onder de noemer van sport-werk retraitre heb ik 3 dagen een sporthotel geboekt op de grens regio van Brabant. Prachtig gravellen daar langs de granspalen.

Tip 5: vergeet niet te genieten, niemand zegt dat je ‘moet’ fietsen. In de trant van geniet van elke kilometer, ook al is dat misschien iets te mooi. Check Insta, check Strava, check Komoot en laat je inspireren door anderen. Geen jaloezie, maar gewoon genieten en verbazen over wat anderen voor mooie dingen fietsen.

#keepcycling #grenspalenklassieker #samensporten #gooutside #inhetbos #kleinavontuur #kmmaken #doeeenswatanders #buitensporten