Girona, de nieuwe hot-spot voor fietsers!

Girona, bij de meeste fietsers inmiddels wel bekend als populaire fietsbestemming. Een aantal jaren geleden kwamen de eerste profrenners die zich hier gingen vestigen omdat je het hele jaar door kunt trainen. Reden genoeg dus voor een bezoek! Dinsdag heen en vrijdag weer terug, kort en krachtig.

Van april tot het laatste weekend van oktober vliegt Transavia rechtstreeks vanuit Nederland naar Girona. Kom je in het najaar, dan kun je kiezen voor een rechtstreekse RyanAir vlucht of via Barcelona Airport. Dit is in 1u20 minuten goed aan te rijden.

Wij verbleven in een van onze appartementen in het oude centrum van Girona, appartement Reial. De smalle straatjes van Girona leiden uiteindelijk naar een modern appartement met 2 slaapkamers en een ruime woonkamer, alles mooi en modern ingericht.

Wat Girona zo’n gave plek maakt, is dat er overal in de stad typische fiets-cafés zijn. Zoals de bekende hotspots La Fábrica, Espresso Mafia en Hors Categorie (met mede eigenaar Robert Gesink). Een must tijdens een verblijf is een ontbijtje of een kop koffie in één van deze cafés.

De vele restaurants die je in de directe omgeving hebt van deze appartementen, zorgen ervoor dat je nooit lang hoeft te zoeken naar een geschikte plek. Zo hebben wij typische Spaanse Tapas gegeten in Zanpanzar, een super tent. Maar ook voor een bord pasta kom je in Girona aan je trekken.

Fietsen in Girona

Dan natuurlijk waar we voor kwamen, het fietsgebied rondom Girona. Met onze enthousiaste gids Marco gingen we op dag 1 voor een 70km lange ronde, ook wel de Hincapie loop genaamd. Vanwege de tijd konden we helaas geen langere route richting de kust doen, wat hier zeker een aanrader is (zie Strava file hier)!

Na een lekker ontbijt in La Fábrica stappen we de fiets op. Via de bekende ‘klim’ Els Angels rij je Girona uit. Het verbaast ons dat je zo snel uit deze toch redelijke stad bent. De klim naar Els Angels is een goede loper. Ongeveer 12 km maar het wordt nooit echt steiler dan 5%. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht. Aan de ene kant de kust, en aan de andere kant de bergen met natuurlijk de Rocacorba en Mare de Deu del Mont als bekendste bergen.

Via prachtige binnenwegen die continu glooiend zijn, komen we door dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Een koffie stop op een klein marktplein behoort hier tot de normaalste zaak tijdens een fietstocht. Vanaf deze koffiestop gaan we verder over slingerende en glooiende wegen, met prachtige vergezichten. Het valt ons op dat het hier toch nog erg groen is. Na een mooie 70 km en zo’n 900 hoogtemeters zit fietsdag 1 erop.

Dag 2 staat in het teken van de Rocacorba. Toch een van de bekendste bergen, en een geliefde trainingsklim van menig profrenner. We nemen ons voor om de fiets in de auto te leggen om vanuit onze groepsaccommodatie in Camós/Mata te gaan fietsen. Binnen 25 minuten ben je met de auto in Banyoles, dus dat is ideaal. Wederom gaat de route eerst over prachtige glooiende wegen met af en toe een steil ‘Limburgs’ muurtje. In Banyoles, wat ook een echte sport stad is vanwege de vele triatleten en roeiers, stoppen we wederom voor het bekende bakkie. Dan is het tijd voor het serieuze werk, de Rocacorba. Een klim met een geleidelijke aanloop, maar de laatste 6 km komt het niet meer onder de 8%. Wel word je beloond met een prachtig uitzicht. Het is een heen-terug col, maar hij is zeker de moeite waard!

Voor ons waren het helaas maar twee dagen fietsen, maar de mogelijkheden in dit fietsgebied zijn heel divers en ruim. De Mare de Deu del Mont is de zwaarste en langste berg in de regio, maar vooral ook de mooie wegen richting de kust maken het zo’n gaaf gebied. De afwisseling en het feit dat het voor iedere fietsers mogelijk is.

Groepsaccommodaties Banyoles

Natuurlijk hebben we ook een bezoek gebracht aan onze groepsaccommodatie die tussen Girona en Banyoles liggen. Op zo’n 25 minuten rijden van Girona liggen Torre de Dalt en Can Tapis, verscholen tussen de heuvels van het prachtige achterland. Ideale accommodaties voor groepen van 20 man of meer. Lekker zwembad, ruime tuinen en heel veel ruimte!

In het dorpje Mata, zo’n 4 km van Banyoles hebben we Can Xargay. Een authentieke villa’s voor 12 tot 16 personen. Ook hier een lekker zwembad en die heerlijke Spaanse sfeer. Zoek je toch meer rust voor een kleine (fiets)groep? Dan kan je terecht in El Solei. Op de flanken van de Rocacorba vind je deze prachtige groepsaccommodatie. Zwembad, terras, fruitbomen, je zou bijna vergeten om nog te gaan fietsen!

Al met al dus een goede indruk gekregen van deze zeer populaire bestemming. Het hele jaar door de mogelijkheid om te fietsen, een echte fiets-cultuur, mooie heuvels en bergen en dat alles op 2 uurtjes vliegen. Wij zijn om!