Goede voornemens voor duursporters

Het nieuwe jaar komt er weer aan en iedereen zit weer vol goede voornemens. Zo ook wij duursporters.

Een paar veel gehoorde goede trainingsvoornemens voor wielrenners:

  • meer gaan trainen want daar krijgen we een betere conditie van
  • gerichter gaan trainen want we hebben maar beperkte trainingstijd
  • gezonder eten want dan vallen we af
  • meer aan krachttraining doen want daar worden we sterker van
  • aan core stability gaan doen want dat werkt blessure preventief
  • HIT (High Intensity) trainingen gaan doen want daar worden we sneller van
  • meer D1 trainingen gaan doen want daarmee bevorder je de vetverbranding én je capaciteit op een lage intensiteit.

Of deze doelen allemaal waar zijn, laten we in het midden. Over het algemeen zit er wel een kern van waarheid in, maar veel belangrijker is: past het voornemen bij jou als persoon en het fietsdoel dat je hebt staan dit jaar? Hieronder volgen een paar ‘gezond verstand’ tips als hulp om je goede voornemen meer richting te geven en de slagingskans te verhogen.

  1. Plaats het voornemen in het teken van je fietsdoel. 

We gaan er vanuit dat je fietsdoel past bij jou als persoon. Ben je wild van fietsen in de bergen en ben je zo gezegd een duursporter, stel jezelf dan niet het doel je piekvermogen te vergroten. HIT trainingen zullen wat minder bij jou passen en wat langere trainingen des te meer. Kracht is ook functioneel voor het fietsen in de bergen, maar explosieve kracht is wat minder van toepassing. Je zou dus prima krachtblokjes kunnen plannen in je duurtraining. Denk aan blokjes van 5-10 minuten op een laag verzet (veel weerstand) met lage omwenteling (60-70 rpm).

  1. Plaats je goede voornemen in een korte termijn planning (van dag tot dag)

De mens houdt niet van lange termijn. We kunnen de volgende dag, misschien ook nog volgende week overzien, maar wat we volgende maand gaan doen? Geen idee! Maak voor jezelf, of door je trainer/coach, dus ook maximaal een 2 of 3 weken schema en besteed de meeste aandacht aan de huidige week. Wanneer heb ik tijd voor mijn duurtraining? Wanneer is er een gaatje (30 minuten is soms al genoeg) voor een lekkere core-sessie? Korte termijnplanning kan je overzien en daarmee is je kans op succes van het behalen veel groter dan ambitieuze lange termijnplanningen. Vergeet natuurlijk niet de rode draad van je trainingen: past de planning wel goed bij mijn uiteindelijke doel!

  1. Deel je goede voornemen op in kleinere haalbare doelen

10 kilo afvallen, 75 Watt harder gaan trappen op een zelfde hartslag, de Marmotte een half uur sneller gaan rijden….. Prachtige doelen, maar zijn dat echt goede voornemens? En is je doel realistisch en haalbaar? Dat laatste is eigenlijk de basis en wellicht ook nuttig en zinvol om daar met een trainer/coach over te sparren en een planning voor te maken. Maar vervolgens sta je daar aan het begin van een pittige training met dat abstracte doel. Lukt het om je doel / voornemen te vertalen in kleinere stapjes? Bijvoorbeeld ‘Vandaag ga ik 2 uur fietsen op een nuchtere maag en verwen ik mezelf met een superfood muffin in plaats van een appeltaart.’

Een kleine en haalbare stap inclusief beloning en wat past bij je goede voornemen (afvallen)! Of vandaag trap ik de HIT blokjes met 360 Watt in plaats van 350 Watt. Die 10 Watt verschil gaat je wel lukken, de 75 Watt verschil niet (of maar één keer)!

Wat is jouw goeie voornemen? En hoe pak je dat aan? Wij zijn erg benieuwd naar jouw verhaal.

Wil je een keertje vrijblijvend sparren over trainingsadvies neem dan contact op of lees meer