Klimexperience Mont Ventoux

De week van 18 tot 25 augustus 2018 stond in het teken van de Klimexperience Mont Ventoux. Een groep van 14 enthousiaste deelnemers werd op zaterdag 18 augustus in Mas des Amerans ontvangen door de cateraars van deze week, Femke en Raymond en fietsbegeleider Martin. Naast het prachtige uitzicht op de Ventoux biedt het verblijf met gemeenschappelijke ruimte, zwembad, ligweide met ligstoelen, barbecue, tafeltennis, afgesloten fietsschuur, natuurpracht in de Vaucluse en de verschillende Gorges waar je doorheen kan fietsen meer dan voldoende perspectief voor een schitterend verblijf.

Iedere dag startte om 7.30 uur met een heerlijk en voedzaam ontbijt waarna iedereen zich klaar ging maken voor de rit van die dag. Gezamenlijk vertrokken we iedere dag om klokslag 9.30 uur om er een mooie dag van te maken. De rit werd de avond ervoor besproken en in beeld gebracht en de GPX files uitgewisseld zodat iedereen wist hoe de route eruit zag en hoe de dag in elkaar zat. De eerste 2 dagen werden benut om de omgeving rondom de Ventoux uitgebreid te verkennen met een prachtige rondrit om de Ventoux van 110km. en een uitdagende rit ten noorden van de grote reus van een kleine 80km.

De sfeer was meer dan goed onderweg en waar nodig werden er hand en spandiensten verleend door de volgwagen die iedere dag meereed ter ondersteuning van de deelnemers met het nodige aan water, sportdrank en voeding. Tussen de middag was er voldoende tijd om even bij te komen op een terras in één van de doorkomstplaatsen die we aandeden tijdens de rit. Ervaringen delen onderling, lege magen werden gevuld met een lunch zodat we allemaal weer fris aan het 2e deel van de rit konden beginnen. Na terugkomst bij Mas des Amerans voldoende gelegenheid om te ontspannen voordat we om 19.30 uur aan tafel werden verwacht voor een voedzaam en overheerlijk 3 gangen diner, verzorgd door Femke & Raymond. De dag werd afgesloten door Martin die de dag nog even doornam met de deelnemers en vooruitblikte op de dag van morgen.

De Ventoux

Dinsdag was voor iedereen de dag dat het ging gebeuren: de Mont Ventoux werd beklommen vanuit de (zwaarste) Bedoin kant. Het ontbijt werd genuttigd en de laatste tips, adviezen en succeswensen onderling uitgedeeld. Om 9.00 uur was het dan zover, omhoog naar de top!  Er werd in 2 groepen geklommen: de wat mindere klimmers starten hun uitdaging als eerste, gevolgd door de klimgeiten van de groep. Wat een fantastische drive kwam er boven bij iedere deelnemer zodra het segment van de Ventoux gestart was en de eerste meter geklommen werd, iedereen met zijn eigen persoonlijke doel. Van bovenkomen op de top tot het rijden van een PR. De deelnemers werden onderweg bijgestaan door de volgwagen waaruit de opzwepende muziek en aanmoedigingen van Femke van verre te horen waren, en Martin als fietsbegeleider die de deelnemers vanaf de fiets bijstond. Boven op de top werd iedereen opgewacht en binnengehaald door de deelnemers en begeleiding. Iedereen heeft de top gehaald en elkaar de hige five kunnen geven zoals we hadden afgesproken.  De overwinning werd gevierd met een lunch in het restaurant net een stukje onder de top van de Ventoux waarna we gezamenlijk afdaalden richting Malaucene en terugkeerden naar de thuisbasis waar kok Raymond al weer druk bezig was geweest met de voorbereiding van het diner. Wat een topdag!

Ventoux x2, x3, x6

De deelnemers van het korte verblijf vertrokken de woensdag waardoor het clubje wat kleiner werd. Na de beklimming van de Ventoux van gisteren een rustig hersteldagje op de fiets met een relatief vlakke rit rondom de Dentelles de Montmirail, wederom een verrassende andere omgeving zo dicht bij ons verblijf. Donderdag was deel 2 van de Ventoux en tevens de laatste begeleide fietsdag, een aantal deelnemers kozen hun eigen pad en gingen voor de Cingle du Mont-Ventoux door 3x de Kale Reus te beklimmen op één dag langs alle kanten 1 maal. Hulde en respect, wat een topprestatie! Met de overige deelnemers deden we een begeleide tocht de Ventoux omhoog vanaf de Malaucene kant, wederom begeleid door de volgwagen en fietsbegeleider. De top werd weer door een ieder gehaald waarna we afdaalden richting Sault om daar te lunchen en vervolgens de weg achterlangs de Ventoux terug naar Mas des Amerans te vervolgen. Bij aankomst werden de wielerverhalen die iedereen die dag en de week geschreven had uitgewisseld onder het genot van een drankje en de meer dan prima verzorgde BBQ door het topteam Femke & Raymond. De laatste dag was een vrij in te vullen dag voor iedereen, een aantal kozen voor rusten en relaxen na de inspannende week terwijl anderen besloten om net na het nachtelijk uur de pedalen in te klikken en nog maar eens de Ventoux aan te vallen en een Cingle du Mont-Ventoux en een Bicinglette binnen te halen door respectievelijk 3x en 6x omhoog te rijden.

Al met al een hele mooie ervaring rijker voor alle deelnemers en de begeleiding met een verblijf op een toplocatie aan de voet van de Ventoux, in combinatie met een het weer wat de hele week goedgezind was werd het een schitterende week voor iedereen!