Voorbereiden op Alpe d’HuZes

Hoe moet je je voorbereiden op Alpe d’HuZes als onervaren fietser?

Het besluit word genomen, je hebt je ingeschreven voor de Alpe d’HuZes! Onwijs leuk en een heel mooi evenement om aan mee te doen om geld in te zamelen voor het goede doel. Maar hoe train je nou eigenlijk voor een beklimming in de Alpen als je nog nooit hebt gefietst of als je beperkte tijd hebt doordat je er een sport naast doet?

Ongeacht hoe vaak je de berg wilt beklimmen, is het verstandig om goed te trainen. Zeker voor een beginnende fietser is het lastig om te bepalen wat een goede training voor een fietser is. Lange tochten maken is toch lastiger als je er nog een sport naast doet in het weekend. ’s Avonds fietsen in de donkere wintermaanden doe je ook niet snel. Dus dan zoek je alternatieven. Een voorbeeld hiervan kan zijn een abonnement op de sportschool nemen en op regenachtige weekenddagen een spinning les volgen.

Probeer om twee keer in de week een specifiek schema te volgen gericht op oefeningen voor fietsers. Veel stabiliteitsoefeningen en krachttraining voor de benen en de onderrug. Zeer belangrijk bij het fietsen! Zeker in de eerste maanden is het belangrijk een goede basis van kracht op te bouwen. De kracht helpt je uiteindelijk ook om omhoog te gaan.

Na de basis in de sportschool gekweekt te hebben is het belangrijk om ook de op fiets die basis op orde te krijgen. Lange rustige duurtochten zijn de beste manier. Best lastig als je de dag erna nog moet voetballen of hockeyen, maar weet waarvoor je het doet. Met twee (of meer) trainingen in de week is het krap qua tijd om ook nog een fietsrit te plannen. Wel is het een andere prikkel dan op de fiets te zitten, wat ook motiverend werkt. Probeer hier een goede balans in te vinden zodat je iedere keer weer zin hebt om op de fiets te stappen.

 

Inmiddels zijn we in de fase aangekomen waar je specifieker kunt gaan trainen, Alpe d’HuZes is al over 2 maanden. Hoe bootst je nou zo’n Alpencol na in ons platte landje? Daar zijn verschillende meningen over. Je kunt uiteraard tegen de wind in gaan fietsen op een zwaar verzet of kleine korte klimmetjes in jouw regio doen. Zo ervaar je in ieder geval hoe het is om ‘’bergop’’ te rijden. Maar een onervaren fietser die er een sport naast doet kijkt meestal niet uit naar een uur tegen de wind in beuken. Een keertje heuvelop rijden is dan een leuker alternatief.

Ga met dit mooie weer eens op zoek naar leuke toertochten in je eigen regio, of ergens anders in het land. Zo ervaar je hoe het is om lange afstanden te rijden met in sommige gevallen ook flink wat hoogtemeters. Voor een onervaren fietser is een toertocht een leuke manier om kennis te maken met een groot fiets-event. ’s Avonds is het nu ook langer licht waardoor je zeker nog goeie trainingen kunt doen. Pak wat interval trainingen en wissel het af met een duur training of herstelrit van een toertocht.

In de laatste week voor het evenement is het zeker goed om na aankomst in Frankrijk wat (korte) beklimmingen te doen. Je moet altijd wennen aan de hoogte, de warmte en het fietsen in de bergen. Door alvast een keer ergens wat langer omhoog te fietsen kun je een inschatting maken van de Alpe d’Huez beklimming. Bijkomend voordeel is dat je zo ook de schoonheid van de regio ontdekt!

Bovenstaande voorbereidingen zijn uit eigen ervaring en zullen voor iedereen anders werken. Probeer zo goed mogelijk aan de start te staan van de Alpe d’HuZes en geniet van de sfeer die dit mooie evenement met zich mee brengt. Mochten je benen het dan toch opgeven tijdens de beklimming, dan word je omhoog gedragen door de positieve energie onderweg!  

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *