Fietsen in de Abruzzen

Fietsen in de Abruzzen

De laatste jaren is het gebruikelijk dat wij als gezin naar het buitenland gaan om de voorjaarszon op te zoeken. Een beetje ‘de luxe’ variant door een appartementje op een vakantiepark te huren met zwembad en kidsclub ergens in het Mediterrane gebied. Na 2x Mallorca werd het tijd voor wat anders. Scerne di Pineto in Zuid-Italië met de Abruzzen als achterland zag er erg mooi uit.

Naast lol maken met vrouw en kinderen was het ook mijn bedoeling om lekker te fietsen en een beetje in vorm te komen voor mijn sport (triathlon) en fit te geraken voor de arrangementen die Chalet Beyond biedt. Niet ontoevallig had het park ook een 25 meter bad en de fietsverhuur zat om de hoek. Lopen kan je overal, dus de potentie voor de 3 sporten was gedekt. Klein nadeel was dat het zwembad niet verwarmd was, maar met de 21 graden was het positieve gevolg dat zwemtrainingen niet alnger duurden dan 40-45 minuten. Vaak dus een extra frisse start zo voor het ontbijt.

Gebied

De directe omgeving van Scerne di Pineto (vliegen op Pescara met Ryan Air vanuit Weeze),  bestaat uit Ardennen – Vogezen achtige heuvels tot een hoogte van 300-450m. Vanuit zee niveau zorgt dat toch voor best wat hoogteverschil die vaak goed te doen zijn door het niet steile karakter. Als je wilt kan je op de meest kleine weggetjes 17% stroken vinden, maar het gemiddelde van een klim lag zo tussen de 4-7%. Wat verder landinwaarts (30-40km) liggen de Abruzzen reuzen met befaamde klimmen als de Gran Sasso en Blockhaus, die passen gaan tot 1.500-2.000m hoog. Wat ik 2x heb gedaan, om het lange aanrijden in te perken, was de trein nemen voor een half uurtje.

Blockhaus

Op fietsdag 5 met de trein naar Chieti, van daar was het 15km ‘vlak’ naar de voet van Blockhaus. Blockhaus is een klim, de statistieken spreken voor zich: 30km klimmen met een hoogteverschil van 1.600m. Gemiddeld niet steil dus maar wel lang. Is het een mooie klim? Ik kan het je niet zeggen want vanaf km 7 kwam ik in een wolk tot bijna aan de top. Hoezo bijna? Nou ik zal eerlijk zijn, de top heb ik op 5km (per ongeluk) niet gehaald. Door mist, kou (de sneeuwvelden lagen direct langs de weg) en gebrek aan borden was ik er van overtuigd dat ik aan het einde van de weg was. Na 2 ½ uur klimmen vond ik dat ook niet zo erg. Alle kleding aan en dalen maar, brrrrrrr…. en die 30km dalen duurde ook best even. 10km voor het einde van de afdaling ging de regen over in een zondvloed, onweer lag ook om de hoek en een schuilplekje was een vereiste, inmiddels was de weg veranderd in een stromende rivier. Na 20 minuten was er een kleine break in de hoosbui en spoedde ik mij naar Scara om me te goed te doen aan een espresso-macchiato en een warme föhn. Na een half uur was het bibberen niet voorbij maar de regen gelukkig wel. In het kader van ‘je warmt het beste op onder inspanning’, vervolgde ik mijn rit terug naar Scerne. Ik denk nog zo’n 65km met 6, 7, of misschien wel 8 klimmetjes van 100-300m hoogteverschil. Maar heerlijk weer om een beetje power te voelen en de voorzichtige eerste zonnestralen weer op de huid te voelen.

Duur: 6u 10mn

Lengte: 140km

Hoogteverschil: 3.100m

Een aanrader dit gebied?

Ja en nee. Ja vanwege de unieke omgeving, groene heuvels, steilere bergen in het achterland en de authentiek Italiaanse dorpjes op de heuvelpuntjes. Ja vanwege de vriendelijke Italianen. Ja vanwege de goeie en oprechte café. Ja vanwege de rustige wegen. Ja vanwege de power die je opdoet op de rolling hills. Maar…… en dat is een kleine maar, bij mij persoonlijk is dit gebied niet de top 5 ingevlogen. De natuur is mooi maar voor mij niet zo overweldigend als bijvoorbeeld Mallorca of de Alpen, ik hou toch meer van het ruige gebergte als uitzicht. Het weer zat ook niet echt mee en dat drukt de pret toch een beetje. Verder is het asfalt zo zo, van scheuren en gaten moet je niet op kijken. Normaal gezien stuur je daar vrij gemakkelijk langs maar met de slagregens die ik mee heb gemaakt zijn die niet of slecht te zien. Samenvattend een heerlijke vakantie en altijd top om in een  week 23 uur in het zadel te zitten.

Meer informatie over (fietsen in) de Abruzzen?

Cols en statistieken>> http://cyclingcols.com/col/Blockhaus

Toeristische informatie>> http://www.italia.it/en/discover-italy/abruzzo.html

Fietsen en verblijf>> contact ons en vraag Wouter naar zijn ervaringen en tips

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *